Bullar

 

Flyingebygden har ett hembageri och före 2004 hade man också ett välkänt konditori. Många som bor i bygden arbetar med konditori och bakverk. Vi har också företaget Glenn och Lottas kakor som säljer kakor till arbetsplatser. Vill man baka själv kommer här några tips. 

Grovbullar med mycket fiber kan man baka själv och de kan bli nästan lika goda som de man köper. Receptet hittar man i någon kokbok. Men trevligast är att 

1. Tag fram en stor rostfri degbunke. 2. Kolla så att du har minst 2 kg vetemjöl och ett 50 grams paket jäst hemma. 3. Häll i lite mjölskvättar av grahamsmjöl, rågmjöl samt havregryn i bunken. Det går också bra att ha i fullkorn av vete och valnötter. 4 Häll i lite olja och rör runt. Häll i en matsked salt eller kanske två matskedar. 5 Rör ut jästen med något socker och lite vatten.6  Häll upp en 2-3 liter vatten i en gryta och värm upp vattnet till 30 grader eller så. 7 Sätt på ugnen på cirka 40 grader. 8 Häll i två kg vetemjöl i degbunken och rör runt. 9 Nu är vattnet varmt och häll i detta och därefter jästen. Tänk på att degspadet inte får vara för varmt. 10. Rör runt med en stor träslev, så att allt mjölet kommer in i degen. Om det blir alltför hård deg så kan man fylla på med mera vatten. Helst skall det dock gå jämt upp direkt. Man behöver inte knåda utan låt jästen sköta detta. 11 Sätt in allt i ugnen och nu tar det en stund, då vi har mycket lite jäst till så stor deg. Men ugnen hjälper till att hålla en jämn temperatur. När det jäst upp ordentligt så är det läge att ta ut bunken. 12 Häll upp allt på bakbordet och gör bullar som läggs på fem plåtar. 13 Ställ in dessa i ugnen igen för jäsning en andra gång. 14 När bullarna blivit stora kanske efter en timme, så tas de ut och ugnen sätts på 250 grader varmluft. 15 Grädda sedan två plåtar i sänder. Det blir nog en 60 rejäla bullar och det tar inte mycket tid bara man är hemma. De kanske inte blir exakt som bullarna ovan och inte exakt lika varje gång. Men det är det som gör det lite utmanande. Kanske blir de istället som nedan.

Ibland blir de helt misslyckade och då får man besöka hembageriet på Roslövsvägen. 

 

 

 

50 gram jäst. 5 dl mjölk 1 dl socker ½tesked salt eventuellt 1 tsk kardemumma cirka 12 dl vetemjöl 150 gram margarin. Fyllning smör, socker och kanel. 

Man smälter margarinet, häll i mjölken och värm till 37 grader och smula i jästen. Rör till jästen löser sig. Tillsätt salt och socker. Arbeta in mjölet och låt jäsa 40 minuter. Tag upp på bordet och kavla ut en kvadrat av hela degen.. Bred ut ett tunt lager av mjukt smör och strö över  kanel och socker. Rulla ihop kvadraten och skär i bitar. Lägg på plåt. Låt jäsa 30 min. Pensla med ägg. Strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader cirka 10 minuter. Så blir det som på bilden.

Text och bild Gunnar Petersson den 2005-05-14

Gunnar Petersson