Flyinge Kungsgård

 

I Flyingebygden finns Flyinge Kungsgård - ett hästsportcentrum för avel, forskning och utbildning. Flyinge är ett av världens äldsta stuterier med anor från 1100-talet. År 1661 blev Flyinge ett statligt stuteri på initiativ av Karl den X Gustav och sedan 1983 ägs Flyinge AB av Flyingestiftelsen. Kungsgården är ett härligt utflyktsmål för alla hästintresserade och är öppet för allmänheten varje dag kl 9-16.


Att hästar är en viktig del av Flyingebygden går inte att ta miste på. Kungsgården har 200 hästar i sin verksamhet och övriga gårdar inom Flyingebygden har tillsammans cirka 600 hästar - eller en häst/tredje Flyingebo. Det stora antalet märks vart man åker inom bygden. Hästarna är så oerhört viktiga att särskild hänsyn måste tas av alla. Speciella ridvägar som minskar olycksrisken är av stor betydelse.
Nedan ses en grupp hippologstudenter under ledning av Bo Jenå.


Årligen genomförs ett dussintal stora arrangemang där Flyingedagarna med cirka 7 500 besökare och Svenskt avel- och sportchampionat med Breeders Trophy med cirka 6 000 besökare är de största. Kungsgården har även en omfattande kursverksamhet med clinics, seminarier och kurser under årets gång.
Statens lantbruksuniversitet ger tillsammans med Flyinge sedan 1994 en tvåårig högskoleutbildning på Flyinge. Omkring 50 studenter antas årligen till Hippologhögskolan.


År 2001 startade i samarbete med Vipeholmsskolan i Lund, ett specialutformat gymnasieprogram med hippologisk/naturvetenskaplig inriktning. Varje år antas 30 nya gymnasister till Flyinge där de också har möjlighet att bo på något av de nybyggda elevhemmen.
Sedan 2002 har Kungsgården även sin egen ridklubb - Flyinge Hästsportklubb - som inför 2005 kvalificerat sig för elitserien.
Vill du komma med egen häst och utnyttja Flyinge anläggning finns det möjlighet att köpa anläggningskort för Flyinges inomhus- och utomhusbanor. Mer information om Flyinges verksamhet finns på www.flyinge.se.

 

Instruktörerna och eleverna bor och verkar inom Flyingebygden och man möter dem i olika sammanhang.

 

.

Här har Bo Jenå lyckats fånga en bångstyrig häst som dock inte riktigt liknar de hästar man är van vid att se på Flyinge. Flyinge arrangerar årligen olika publika arrangemang som Flyingedagarna, som är mycket populärt och lockar fulla hus varje år. Den vackra ridhallen tar 2 500 besökare i varje sittning en av Sveriges största hallar för uppvisning av ridsporten inomhus.

 

Peter Eriksson ingår i det svenska hopplandslaget och är till vardags verksam som instruktör på Flyinge. Här rider han på Cardento från VM, där det svenska laget tog lagsilver.

Flyinge Kungsgård är en plats som är vacker att besöka. De vackra byggnaderna och omgivningarna är en fröjd för ögat. En plats där man kan röra sig om man tar hänsyn till djuren, personalen och eleverna. Här finns också de berömda storkarna som häckar på taket till byggnaderna.

Text Åsa Hansson