Nationaldagen

 

Flyingebygden firade nationaldagen och svenska flaggans dag söndagen den 6 juni på Gröningen i Flyinge. Gert-Inge Persson med blåsare från Kulturskolan i Eslöv och kantor Inger Brorsson spelade. Kyrkoherde Jan-Olov Järvung höll gudstjänst och Gunnar Petersson höll talet till nationen.

Tal nationaldagen 6 juni 2004

 

 

 

Vi har samlats här i Flyingebygden idag för att fira Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag. Så gör man denna dag på många platser runt om i hela Sverige.

På samma sätt gör man I många andra länder som exempelvis Norge 17 maj, Frankrike 14 juli och USA 4 juli. I dessa länder har man sedan lång tid haft ett stort firande av sin nationaldag. Att fritt kunna fira sitt lands nationaldag är ett bevis på en fri nation, som hyllar demokratiska värden. Det är därför viktigt att denna nationaldag är en dag då alla medborgare i landet som så önskar kan medverka. Regeringens utredare har nu i vår föreslagit att från 2005 skall nationaldagen vara helgdag i stället för annandag pingst.

Vår del av världen, Vårt land, Vår bygd betyder för oss stolthet och trygghet. De två orden stolthet och trygghet betyder så mycket.

Vi är många i Sverige som känner stolthet då våra idrottsstjärnor står överst på prispallen med den svenska flaggan i topp och nationalsången spelas.

Vi i Sverige är också stolta för våra blågula färger och vi använder gärna den svenska flaggan i många olika sammanhang. Vi kan även känna oss stolta för de blågula hus som IKEA bygger världen över.

De blågula färgerna passar också så bra in i vår svenska försommar med alla nyanser av nyutslaget grönt som det är den 6 juni. Nationaldagen vill stärka gemenskapen och stoltheten för vårt land.

En nation som Sverige, står för demokrati och trygghet. Vi strävar efter att alla människor skall ha lika värde och lika möjligheter till ett rikt liv. I ett land som Sverige tar vi tryggheten lite för given, men den är så oändligt viktig för våra möjligheter till utveckling.

Sverige ingår också i den europeiska gemenskapen och detta år har ytterligare många nya länder kommit med i denna gemenskap. Tryggheten, som det innebär att vara med i en större gemenskap baserad på demokratiska värden, betyder så mycket för alla dessa länder. Vi i Sverige kan på olika sätt bidra till att EU och alla dess olika nationer utvecklas väl.

Trygghet betyder att människor vågar satsa på framtiden, vågar lita på sina medmänniskor, vågar uttrycka sina åsikter och att alla får ta del av samhällsbygget.

I Flyingebygden har vi det gångna året fått en egen flagga, som en påminnelse om att vi också har en egen identitet. Hästen ger vår bygd vår identitet och en flygande häst manar oss att våga utvecklas.

Tillsammans kan vi göra en stark bygd ännu starkare.

En stark bygd
betyder trygghet och att människor står nära varandra.
Det betyder att man känner trivsel och stolthet för den plats man bor på
Det betyder att vi har mötesplatser där vi kan lära känna varandra.
Det betyder att vi har en bra lokal service.
Det betyder att vi har beredskap om något hotar vår bygd.
Det betyder att vi själva kan påverka vår bygds framtid.
Det betyder att det finns många som är engagerade.
Det betyder att vi får en bra information om vad som händer i vår bygd.
Det betyder att vi som bor här gärna berättar för andra om vår bygd.
Det betyder att vi tar väl hand om nya familjer som flyttar hit.
Det betyder att vi bryr oss lite extra om de som driver verksamheter i bygden och försöker anlita dem.
Det betyder att det finns goda möjligheter till försörjning inom bygden.
Det betyder att det finns många väl rotade företag och familjer.

Det betyder att man kan byta bostad inom bygden och bo kvar så länge man önskar.
Det betyder att man gärna återvänder hit efter sina studier och när man bildar familj.

 

De senaste åren har många nya familjer flyttat till vår bygd och många fler står i tomtkö för att kunna flytta hit. Eslövs kommun försöker ordna fram mer tomtmark och bygger ut skolan. Att flytta till vår bygd har blivit attraktivt. Goda exempel är området Platanvägen och våra många vackra hästgårdar.

Flyinge Kungsgård expanderar stort med flera elevbostäder och nya ridhallar. En pärla i vår bygd med stora möjligheter. Björn Leander skall snart tillträda, som chef på Flyinge.

Färs och Frosta Sparbank har öppnat ytterligare en dag i veckan. Sofiero Gårdsmuseum har nyligen invigt nya lokaler. Många verksamheter som Flyinge Plantshop, Flyinge Bil och Shellmacken har en mycket god tillväxt. Vi har nyligen fått en ny restaurang efter Family Vägrestauranger som heter Flyingestoppet.

Föreningen ASVH har förvärvat och flyttat in i fd Kommunhuset på Roslövsvägen (Avelsföreningen för svenska varmblodiga hästen)

Några företag har lämnat bygden som Folan AB, Flyingeby och Prillas Motorcyklar i Getinge och cykelklubben Trampen i Flyingeby.

Föreläsningsföreningen har fått en ny ordförande Britt Larsson och fotbollsklubben GOF planerar att bygga ut med nya planer och byggnader för våra ungdomar.

Flyinge Utveckling har fått ett starkt stöd inom hela bygden. Vi har fått vårt efterlängtade bredband både via ADSL och Radio-LAN. Lunds Universitet studerar särskilt vår bygd i flera EU projekt. Arbete med ett bokverk om Flyingebygden pågår, där vi vill lyfta fram hela bygden i cirka 200 berättelser från förr från nu och tankar om framtiden. En särskild framtidsgrupp har börjat fundera på bygdens utveckling

Framtiden ser ljus ut för vår bygd, för vårt land och för det nya Europa.

Jag hoppas att vi alla kan känna att stoltheten och tryggheten ökar.
Och med de orden vill jag tacka för mej.

Text och bild Gunnar Petersson den 2004-06-06

 

 Gunnar Petersson