VAD VI ÅT I KINA

 

I Kina äter man med pinnar vid runda bord med en roterbar glasskiva i mitten. Oftast sitter man nio personer runt bordet och plockar till sig av de olika rätterna efterhand som de passerar. Rätterna ligger var och en på sitt fat. Det ingår alltid ris samt oftast en fisk samt soppa och på slutet kanske en melon uppskuren i mindre bitar. Maten är alltid finfördelad för att passa att äta med pinnar. Så upplevde vi maten i Kina men inte särskilt likt vad man får på kinesrestauranger i Sverige. Under vår resa kom vi så klart till både bättre och sämre ställen men drycken var nästan alltid Coca Cola eller öl, vilket kanske berodde på vad våra reseledare beställt.

En otroligt god rätt med en sås som var mycket god. Foto Gunnar Petersson

En vacker kötträtt typ biff. Foto Gunnar Petersson

Små päron som dock inte var päron utan gjorda av en deg med gott innehåll. Foto Gunnar Petersson

Middagsbordet på midsommarafton i Chengdu med svenska flaggor och blommor. Ingen saknade sillen ? Resans kulinariska höjdpunkt. Foto Gunnar Petersson 

Kockarna i arbetstagen på restaurangen i Chengdu. Dessa stod och arbetade inne i restaurangen, så att man kunde följa hur allt lagades till. Foto Gunnar Petersson

En av kinaresenärerna (Marie Widén) i spänd förväntan. Foto Gunnar Petersson

Med pinnar runt det klassiska bordet för nio personer. (Labrang). Foto Gunnar Petersson 

Ris, äggrätt, många gröna rätter, te i glas samt nudlar. Foto Gunnar Petersson

Bild från kök. Här hackade man och arbetade med spisar som eldades med kol. Foto Gunnar Petersson

 

 Gunnar Petersson