Flyinge i bilder
äldre nyheter

 

Flyinge ängar eldorado för fågelskådare

Flyinge vad betyder namnet

 GOF
Flyinge Badmintonklubb
Flyinge Scoutkår
Trampen
Gårdstånga-Holmby Rödakorsförening
Gårdstånga Hembygdsförening
Flyinge Utveckling
Friluftfrämjandet
Flyinge SPF 
Flyinge Frimärksförening 
Hemvärnet 
Flyinge Vägförening 
Flyinge Ryttarförening 
Gårdstånga Vägförening
Flyinge S-förening 
Holmby-Gårdstånga Centerför.
Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening  
Frosta Hembygdsförening 

Flyingebygden i media
Sponsorer
SDS artiklar Flyinge
Nyheter 
Bredbandsutbyggnad 
Bank och Post 
Bankens öppettider 
Bosätta sig   
Busstider  
Bygdens historia 
Kommunikationer 
Lagfarter

Länkar
Flyinge Kungsgård 
Företag i Flyinge 
Flyinge i bilder 
Föreningar
Fritid 
Gårdar inom Flyinge
Handla i Flyinge 
Hästar
Kartor
Namnet Flyinge 
Naturen i Flyinge 
Gårdstånga 

Kyrkor 
Kultur 
Service
Utfärder
Äta i Flyinge 
Övernatta 
Anslag  
Boken om Flyingebygden
Valet 
Väggtidning 
Översiktsplanen 
Medborgarkontoret 
Efterlysning 

 Föreläsningsföreningen

Medlemsavgift

Medlemskort 150 kronor/år, enstaka föreläsning 30:-, barn och skolungdom fritt. Man behöver inte vara medlem för att besöka föreläsningarna.

Om föreningen

Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening startade som en folkhögskolekurs våren 1939 i församlingshemmet i Flyinge. Initiativtagare var dåvarande kyrkoherden Birger Wedmark. Under de snart 70 åren som föreningen har funnits till har samhället genomgått stora förändringar. Dock har det talade ordet och lärandet i det personliga mötet med en föreläsare lyckats överleva i vår bygd.

Föreståndare Britt Larsson telefon 522 47

Lokal Församlingshemmet Tunavägen, Flyinge (nära banken) om inget annat anges

Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening 

Program hösten 2015 

Onsdag 23 september kl. 19.15

Johanna Hellström, Flyinge

”Nyheter på sekunden"


Varje morgon strax efter halv fem ger hon sig iväg från sitt hem i Flyinge till sin arbetsplats Sveriges Radio i Malmö. Omkring 200 000 personer lyssnar varje morgon på P4 Malmöhus. Johanna Hellström bestämmer tillsammans med sina kollegor vad ni får höra och många gånger är det en jakt på sekunder.



Onsdag 7 oktober  kl. 19.15 

Magnus Mårtensson, Hässleholm

”Pantanal - Jaguarens rike”


Pantanal är världens största våtmarksområde och täcker stora delar av Brasilien, Paraguay och Bolivia. Pantanal är dessutom ett av de absolut artrikaste områdena vi har på vår planet. Men vilket djur är det som regerar i Pantanal? Jo, jaguaren, världens 3:e största katt. Med sin list och elegans är allt från små fiskar till 3 meters kajmaner ett potentiellt byte för denna jägare.



Onsdag 21 oktober kl.19.15

Lars Fernebring, Dalby

En världsomsegling i min trädgård"


Tulpan, pelargon, krasse och löjtnantshjärta…. Fyra vanliga och välbekanta blommor. Men hur många vet att de kommit från fyra olika världsdelar - in i våra trädgårdar? Hur kom de hit? Vem förde hit dem? Till vackra bilder berättar radioproducent Lars Fernebring om dessa och ännu fler vanliga blommor, som alla känner igen.


Onsdag 4 november kl. 19.15

Mats Wikström, Hästveda

    ”Kannibaler och vulkaner på Vanuatu”


Republiken Vanuatu består av ett antal öar utspridda över en stor havsyta. Det talas mer än 70 olika språk, detta på en befolkning av drygt 200 000. Landet är en före detta brittisk -fransk koloni, beläget i sydvästra Stilla havet. Mats Wikström visar bilder och berättar om kultur, natur och människor han har mött under sina resor till Vanuatu.



Onsdag 18 november kl. 19.15

 

Matias Nowak, Lund

”Ett möte med Japans kultur”

Kan ett ekonomiskt och politiskt välutvecklat och modernt land bevara traditionella och konservativa samhällsstrukturer? Svaret       på frågan är ja och ett i sammanhanget intressant land är Japan. Föreläsningen kommer att handla om den intressanta symbiosen mellan historia och nutid, mellan tradition och modernitet, som vi kan finna i körsbärsblommornas land, i Japan.

 

Lokal:  Församlingshemmet i Flyinge

    Tunavägen 3, Flyinge


 

Ordförande:  Britt Larsson

Tel: 046-522 47



 

 

 

Program

Vårterminen 2015

 

Onsdag 25 februari kl. 19.15

Margareta Påhlsson

”Vad gör en landshövding"

Margareta Påhlsson är landshövding i Skåne län sedan 2012. Det är kanske  många som frågat sig vad Landshövdingen egentligen gör. Dessa frågetecken kommer med kvällens föreläsning att rätas ut när Margareta berättar om sitt dagliga arbete


Onsdag 11 mars  kl. 19.15
 

          Mats Andersson

         ”Meteorolog - inte fotbollsspelare”

Kvällens föreläsare har många av oss hört på radio och sett i TV. En föreläsning där vi får insyn i meteorologens vardag på jobbet och  om hur man gör en väderleksprognos. Hur intresset för väder vaknade, trots att i unga år idrott av olika slag, mest fotboll, var det stora intresset.

Årsmöte (ca. 10 min. hålles före föreläsningen.)

Onsdag 25 mars kl. 19.15

Curt Sjöholm, Ystad

På ryska vattenvägar"

Med flodbåt från Astrakhan vid Kaspiska havet till St.Petersburg vid Finska Viken. Nära 400 mil på floder, kanaler och sjöar genom det europeiska Rysslands hjärta.


Onsdag 15 april kl. 19.15

Lennart Jönsson, Bjärnum

”Från danske kroer till skånska gästis" 

Några skånska gästgivaregårdar har sitt ursprung i danska   kroer. Därför börjar berättelsen i Danmark år 1198. Sedan kan man följa utvecklingen av den skånska gästgiverinäringen, via våldgästningen, skjutsverksamheten, reseberättelser av utländska och svenska resenärer från 1600 till 1850-talet, brännvinshanteringen, fram till början av 1900-talet. Särskilda händelser som timat på närliggande gästgiverier såsom, Hurva, Kävlinge, Annelöv, Dalby, Marieholm m.fl.


Lördag 9 maj kl. 08.30

Bengt Nihlgård, Rolsberga

”Exkursion i den skånska naturen”

Vi får följa med Bengt till ett intressant naturområde någonstans i mellersta Skåne. När Bengt är ciceron kan man räkna med en heltäckande naturbeskrivning. Alla växter, djurlivet från smått till stort, platsens geologi och t.o.m. historia finns med i hans guidning. Målet för exkursionen bestäms under våren.

Samling vid Flyinge Församlingshem kl.08.30 för samåkning. Tag med kaffekorg. Beräknad återkomst till Flyinge ca. kl. 13.00.


HÖSTEN 2014

Onsdag 24 september  kl. 19.15     

Thomas Johnsson, Hässleholm

"Botswana – elefanternas och diamanternas kungarike"

 

Vi besöker Botswana, ett av Afrikas mer välutvecklade länder. Efter landets självständighet 1966 hittade man stora fynd av diamanter med vars inkomster och med klok politik har landets  levnadsstandard blivit relativt hög. Vi ser hur landets befolkning har det, besöker deras supermarkets, "systembolag" och kyrka. Vi får även följa med på en spännande safari för att se vilken mångfald av växt- och djurarter som finns i Botswana.

 

Onsdag 8 oktober  kl. 19.15

Madelaine Roos

"Mot nya mål – om kärleken till idrotten och vägen tillbaka"

 

"Hösten 2005 råkade jag ut för en fotbollsskada som skulle få mer långtgående konsekvenser än jag kunnat ana. I min föreläsning berättar jag om hur kärleken till idrotten fick mig att kämpa trots år av smärtor och motgångar. Jag valde att ta kampen och min dröm är att inspirera andra att orka kämpa och att hitta den inre styrkan som vi alla har."

 

Onsdag 22 oktober kl. 19.15

Sven Persson, Vankiva

"Skånes landskap i förändring"

 

Allt började i Skåne omkring 1950. Sverige hade klarat sig relativt helskinnat från andra världskriget som förött stora delar av övriga Europa. Den tekniska och ekonomiska utvecklingen hade ännu inte tagit fart, men ansenliga förändringar i landskapet började synas, vilket oroade natur- och landskaps-vårdare. Professor Henning Weimarck, Lunds Universitet, och hans son Gunnar reste under flera år runt i Skåne för att med kameran skapa ett tidsdokument över landskapet. Sextio år senare har Sven Persson följt i deras fotspår och fotograferat ett urval av dessa platser. Tack vare dessa bilder kan vi följa hur dramatiskt det skånska landskapet har förändrats.

 

Onsdag 5 november kl. 19.15           

Jan-Olof  Nilsson, Falkenberg

"Lucky Strike"

 

Författaren Jan-Olof Nilsson framför sin prisbelönta skildring om kärlek och möten i andra världskrigets skugga. Under andra världskriget räddade sig ca 1300 unga amerikanska flygare till södra Sverige. De bjöd småpojkar på "Chewing Gum" och lärde tonårsflickorna dansa Jitterbug. En del svenska flickor förälskade sig i de unga flygarna och följde med dem till ett nytt liv i Amerika. Andra blev lämnade att föda ett barn i ensamhet. En föreläsning med bilder och musik ur en gammal rörradio.

Ett arrangemang i samarbete med Flyinge Bibliotek.

 

 

Onsdag 19 november kl. 19.15     

Elisabeth Assarsson-Marsh, Ljungbyhed

Mina sånger, mitt liv och människor jag mött!"

 

Teaterminnen varvade med berättelser om människor jag mött på och utanför scenen. Vad kan ett möte i rättan tid betyda? Hur har livet påverkat mig i mina val?

Roliga och mindre roliga minnen varvade med sång och musik.

Efter 3-årig teaterskola i Malmö arbetade Elisabeth på olika teatrar i Sverige. Turnerade i bl.a. Tyskland, Australien och Singapore. Repertoaren omfattar Opera, Operett, visor och populära sånger av modernt snitt. Ägnar sig på senare år åt att leda grupper med sång som friskvård.

Programmet sätter en festlig punkt för föreningens jubileumsår!                

 

             

 

 VÅREN 2014

 

 OBS UTSÅLT

Onsdag 12 februari kl. 19.15

Tareq Taylor, Lomma

"Kärlek till mat"

 Välkomna till en kväll i matens och kärlekens tecken. Tareq är kock i bl.a. program i SVT 1 och SVT 2, samt har ett eget program "Tareq Taylor´s Nordic Cookery" som visas i BBC, FOX och Asian Food Channel. Tareq kommer att berätta om sin resa från unga år fram till idag och hur maten, och framför allt kärleken till maten och människorna i hans liv fungerat som vägvisare och givit inspiration till att skapa, inte bara nya rätter, men också nya restauranger och TV-program.

OBS!  Till denna föreläsning krävs biljett, som finns att köpa för 30:- på Biblioteket i Flyinge fr.o.m. 29 januari. Biljetter går ej att beställa eller köpa före detta datum.

Onsdag 26 februari kl. 19.15

Michael Lechner, Solna

"Mord ombord"

 

En enmansföreställning om ett äventyr, ett mord och kampen för överlevnad i ett iskallt Arktis byggd på en verklig händelse. Ett äventyr i samma klass som Shackleton, Amundsen eller Andrée.

 

En föreställning i samarbete med Eslövs Teaterförening.

 

Medlemmar i Eslövs Teaterförening och Gårdstånga-Holmby föreläsningsförening har gratis inträde till denna föreställning.

Kr. 30:- för icke medlemmar.

  

Onsdag 12 mars kl. 19.15

 Ingmar Skogar, Ängelholm

"Nya Zeeland – Sveriges motpol"

 

På andra sidan jorden ligger Nya Zeeland. Landet är makalöst vackert med snötäckta berg, djupa fjordar och mäktiga glaciärer. Stora gräsarealer med miljontals betande får blandas med engelskinspirerade samhällen. Sydön har ett av världens mest spektakulära vildmarksområden. Storstaden Aucklands skyskrapor på Nordön är en kontrast till skogar med jätteormbunkar.

Årsmöte (ca 10 min.) hålles före föreläsningen.

  

Onsdag 26 mars kl. 19.15

 

 Lars Fernebring, Dalby

"Korsfararnas blomster"

 

Lars Fernebring har under 20 års tid arbetat som producent på utbildningsradion och varit skolproducent vid Sveriges Radio, Malmö. Lars ger oss en bildberättelse om hur munkar, nunnor, pilgrimer och missionärer påverkat våra trädgårdar. De som for iväg i korsets tjänst tog också med sig växter hem från sina resor till fjärran länder, växter som vi idag gärna pryder våra trädgårdstäppor och balkonger med.

 

 

Lördag 17 maj kl. 08.30   

Bengt Nihlgård, Rolsberga

Exkursion"                                            

Ännu en vandring i vår vackra natur tillsammans med Bengt Nihlgård.

Glöm inte ta med kaffekorgen när vi möts vid Församlingshemmet i Flyinge för samåkning.

 Lokal:  Församlingshemmet i Flyinge

             Tunavägen 3, Flyinge

 

                     

Ordförande:  Britt Larsson

Tel: 046-522 47

  

 

 

     

 

  

 

 

 

 

Hösten 2013

Onsdag 9 oktober kl. 19.15 

Lars Påhlson, Vinslöv
"Nordkorea – Landet vi inte kan föreställa oss"

Nordkorea är landet där man inte får ta in mobiltelefoner, 
inte gå på egen hand, bara fotografera om guiden tillåter,
tvingas acceptera att "opassande bilder" raderas. 
Lars Påhlson besökte Nordkorea vid det enorma firandet av 100-års minnet av Kim Il Sungs födelse den 15/4 1912. 
Välkomna till något ni aldrig hört maken till.

Onsdag 23 oktober kl. 19.15 

Majvor Massa Eriksson, Helsingborg
"Ett land – två folk – ett möte med en samekvinna"

Personligt möte med en same som berättar om den traditionella samiska kultur, dåtid till nutid. Om sina böcker och om hur det är att leva som same i södra Sverige = ett land två folk…. 
(Böcker finns till försäljning, behållningen går till Barnfonden).

Onsdag 6 november kl. 19.15

Informatörer från MaxLab, ESS och Lunds Universitet
"MaxLab IV och ESS i Lund – vad gör de där?"

Tre informatörer, en från vardera anläggning och en från Lunds Universitet, kommer och berättar om hur anläggningarna med omnejd rent fysiskt kommer att se ut i framtiden. MEN den stora frågan är naturligtvis vilken forskning som kommer att bedrivas där och vilken nytta framtiden kan få av resultaten. Välkomna till en informations- och frågekväll.


Onsdag 20 november kl. 19.15 

Birgitta Berg, Harlösa
"De finska krigsbarnen – 70 000 förändrade liv. Ett av dem är mitt"

Finlands historia, politiska beslut och enskilda människors vilja att hjälpa. Mitt eget liv speglas i andras. Adoptivbarnets tankevärld. Krigsbarnsföreningens betydelse.



Onsdag 4 december kl. 19.15 

Erik Ask-Upmark, Genarp
”Varning för jazz! – en tidsresa med en trattgrammofon" 

Njut av en nostalgisk djupdykning med musik och historier från 20-, 30- och 40-talen! Musikern och musikvetaren Erik Ask-Upmark agerar ciceron och tar oss tillbaka till en tid när den nya musikgenren "jazz" hälsades med skepsis från den äldre generationen. Det bjuds på odödliga och välkända slagdängor med gamla svenska schlagerstjärnor såväl som jazz, blues, varvat med underhållande anekdoter om - och från – tidseran på Eriks oefterhärmliga sätt. Som hjälp har han med sin fantastiska trattgrammofon från anno 1907! 


Våren 2013

Gårdstånga – Holmby Föreläsningsförening
Program våren 2013

Föreläsningar Föreläsare 
13 febr. Om pelargonior Veronica Olsson från Svenska Pelargonsällskapet

”Tantblomman” som blev ”poppisblomman” och samlarobjekt. Veronica Olsson tar oss med genom blommans historia fram till våra dagars mångfald med ständigt nya sorter hos entusiasterna. En uppskattad programpunkt under kvällen blir frågestunden när Veronica frikostligt delar med sig av sina odlingstips. Det ges även en chans att införskaffa sticklingar från hennes stora samling. 
Lokal: Flyingeskolans matsal, Pilevägen, Flyinge Tid: kl.19.15 


27 febr. Viljan till trädgård finns - Malin Nilsson o Karin Håkansson 
men orken tryter. MaKalösa trädgårdar, Simrishamn 

Malin och Karin ger några tips om hur vi får en mer lättskött trädgård som i framtiden ger lust och glädje i vårt gröna rum. 
Lokal: Flyinge Församlingshem, Tunavägen 3, Flyinge Tid: kl.19.15 

13 mars I Piratens spår Hasse Larsson från Piratensällskapet

Få personer vet lika mycket om Piraten som Hasse Olsson. Hasse har inte bara kunskapen, han är också begåvad med en stor berättarförmåga och ger oss en levande skildring av Fritiof Nilsson Piraten. En skildring som också bjuder på en del dråpliga skrönor. 
Lokal: Flyingeskolans matsal, Pilevägen, Flyinge Tid kl.19.15

27 mars På pilgrimsvandring i Europa Eva Harding, Eslöv

Eva Harding tar oss med på en ca 900 km lång vandring längs El Camino Francés.
Vi startar i sydvästra Frankrike och tar oss över Pyrenéerna till den spanska sidan.
Längs leden besöker vi spännande platser och träffar fantastiska människor. Målet är Santiago de Compostela men vi fortsätter till världens ände…
Lokal: Flyinge Församlingshem, Tunavägen 3, Flyinge Tid: kl.19.15 


18 maj Exkursion Prof. em. Bengt Nihlgård
Bengt Nilhgård tar oss med ut i den skånska naturen till en intressant och spännande plats. Vilken plats? - se tidningsnotis i Skånska Dagbladet veckan före utflykten eller låt dig överraskas.
Samling vid Flyinge Församlingshem, Tunavägen 3, Flyinge kl.8.30. Tag med kaffekorg! Vi samåker i möjligaste mån.

Hösten 2012

Onsdag 12 september kl. 19.15 

Kaj Persson, Eslöv

"Från Pellerin och Gyllenhammar till konserverad gröt" 

Kaj Persson berättar och visar förpackningar från 40-talet. En berättelse som också passerar krigets kaffesurrogat, gymnastikskor från Tre Torn och Herbert Felix gurkor från Eslöv. Ett underhållande program med originalförpackningar och upplevelser från 70 år i försäljnings- och reklam-branschen.

 

Onsdag 26 september  kl. 19.15

Thomas Johnsson, Hässleholm

"Polen – land i utveckling" 

Vi gör ett besök i vårt grannland på andra sidan av Östersjön. Ett stort land med cirka 40 miljoner invånare, en rik kulturskatt och en i många stycken fantastisk natur. Sedan frigörelsen från Sovjetunionen och Warzawa-pakten för drygt 20 år sedan har landet utvecklats på ett makalöst sätt.

 Onsdag 10 oktober kl. 19.15 

Annhelén Olsson, Hemslöjden Skåne

"Skånska yllebroderier och de okända konstnärerna bakom"

De skånska yllebroderierna är personliga och kraftfulla. Broderierna finns i museernas samlingar, på hembygdsgårdar och i privat ägo och de är en häpnadsväckande kulturskatt. Men vem står bakom dessa arbeten? Att spåra dem som sydde för 200 år sedan blev till en deckargåta. Till sist var det några kvinnor som tog gestalt och avtecknade sig mot det samhälle där de verkade. Några av dem möter vi i föreläsningen

 Onsdag 24 oktober kl. 19.15            

 Staffan Åkeby, tidigare chef för Skånes Djurpark

"Vargen – älskad, hatad, hotad" 

Inget annat däggdjur i vår svenska fauna väcker så starka känslor som vargen! Det är bara en tidsfråga innan vi får varg i Sydsverige och så småningom Skåne! Staffan Åkeby har i många år arbetat som chef för Skånes Djurpark och även som vargguide. Nu sitter han bl.a. i Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation som representant för naturvårdsintresset.

 Onsdag 7 november kl. 19.15

Arne Olsson, Stehag

Strövtåg i skånsk natur + Höst i bokskogen"                                           

"Himmavid" det är naturen nära oss – det skånska landskapet. Ett Skåne som är rikt på natur och kultur i olika former. Vi gör nedslag lite överallt i landskapet bland blommorna, fåglarna och kulturen. Vi besöker Söderåsen, Stenshuvud, Vikingabyn, Hallsbergs stenar och många andra intressanta besöksmål. Naturljud, musik och prat kompletterar bildvisningen. Programmet avslutas med

"Höst i den skånska bokskogen".

  Lokal:  Församlingshemmet i Flyinge

              Tunavägen 3, Flyinge 

Ordförande:  Britt Larsson

Tel: 046-522 47

 

 

Program våren 2012

Onsdag 15 februari kl. 19.15                 

 Lars Påhlson

Egypten – "Från norr till söder"

 Resan börjar i Kairo, med pyramiderna och basarerna. Fortsätter till Luxor med bl.a. Konungarnas Dal och Tutanchamons grav. Vi kliver ombord på en 100-årig hjulångare och seglar längs Nilen, världens längsta flod. I Assuan tittar vi på "Höga Dammen" och Aga Khans mausoleum. Vi flyger längs Nilens fördämning, den märkliga Nassersjön, ner till Abu Simbel – det sagolika templet, som räddades undan fördämningen med svensk hjälp.

  

Onsdag 29 februari kl. 19.15

Bodil Jönsson

"När horisonten flyttar sig - att bli gammal i en ny tid"

Det är inget nytt att bli gammal, det har människor alltid blivit. Dagens 75-åringar har stora likheter med förra generationens 65-åringar och har formats av annorlunda barndomar, ungdomar och medelåldrar. Vi har därför andra förutsättningar och förväntningar, materiellt och immateriellt. Varken vi själva eller samhället har hunnit ställa om blicken, utan står tämligen vilsna inför vart utvecklingen fört oss. Vilka är problemen och vilka är möjligheterna. Kom och lyssna och tala med Bodil Jönsson om detta. Besök gärna hennes blog: www.bodiljonsson.se/blog.

 

Årsmöte hålles efter föreläsningen. 

Onsdag 14 mars kl. 19.15

Antje Jackelén

"Gud är större – om tro och vetenskap i vår tid"

Vi hälsar Antje Jackelén välkommen tillbaka till Flyinge. Många av oss minns med glädje Antje från hennes år som präst i Gårdstånga-Holmby församling. Ikväll får vi en intressant föreläsning  av Biskop Antje Jackelén om tro och vetenskap i vår tid. 

Onsdag 28 mars kl. 19.15

 Åsa Hansson

"Fiol och frakt"

 Efter femton år som yrkesverksam violinist, sadlade Åsa på en nyhäst och framför, nu parallellt med musiken, ett 24-meterslastbilsekipage mellan Skåne och Stockholm. Åsa arbetar bl.a.med musik inom vården, där man i allt större omfattningintresserar sig för musikens förmåga att göra människor gott ochskapa guldkant på en sjukhusvistelse.

 

 

Lördag 12 maj kl. 08.30   

Bengt Nihlgård

Exkursion"                                            

Ännu en vandring i vår vackra natur tillsammans med Bengt Nihlgård. Utfärden går i år till Fulltofta Naturcentrum, där vi speciellt får lära oss mer om våra viktiga bin.

Glöm inte ta med kaffekorgen när vi möts vid Församlingshemmet i Flyinge för samåkning.

 

Program för hösten 2011

Lokal: Församlingshemmet, Tunavägen 3, 247 47 Flyinge



Onsdag 14 september kl. 19.15 

Lillemor Olsson
"Värt att vårda"

En föreläsning om hur vi kan ta vara på och vårda våra gamla föremål. Lillemor Olsson är journalist och författare till boken "Vårda laga renovera" och ständig medarbetare i tidningen Antik & Auktion. 


Onsdag 28 september kl. 19.15 

Roland Olsson 
"Vinets sjutusenåriga historia – från Kaukasus till Tyskland"

Kvällens intressanta föreläsning handlar bl.a. om vinplantans ursprung, kunskapen om vin som började i Kaukasus för 7000 år sedan, om hur vår religion har påverkats av vinkulturen och vårt förhållande till vin under 1300-talet och framåt. Om vinlusens härjningar, vinplantans årscykel och om hur man skördar vin i Tyskland idag. 


Onsdag 12 oktober kl. 19.15 

Granström & Gottlow
"Sail Along Silvry Moon"

Vi är glada att ännu en gång kunna hälsa Anders Granström och Roland Gottlow välkomna! Det blir en föreställning fylld med minnen och melodier, människor och möten vid dansbanor och i folkparker. 
Samarrangemang med Eslövs Teaterförening.




Onsdag 26 oktober kl. 19.15 
Obs! föreläsningen är i Flyinge Skola, Pilev. 9, Flyinge
Jaques Schultz
"Skånska skrönor och räliga historier"

Skånes gamla tider är fullt med underliga historier om spöken, mord och udda personer. Vem mördade Malmös grundare, var skedde Sveriges enda posttågrån, vad var det "satans spökeriet på Kalendegatan"? Detta och mer kommer ni att få höra om denna höstmörka kväll. 
Samarrangemang med Flyinge Bibliotek.



Onsdag 9 november kl. 19.15 

Ulla Johansson
”Modedieter eller bara vanlig mat?"

Ulla Johansson är nutritionist och en uppskattad föreläsare som på ett enkelt sätt förklarar komplicerade processer i kroppen med koppling till den mat vi äter. Ikväll kommer hon att förklara tankarna bakom flera av dagens modedieter samt ge tips på vilken mat som enligt dagens forskning är bäst för oss om vi vill hålla oss så friska och pigga som möjligt.

 

Äldre föreläsningar som redan är hållna

Onsdag 16 februari kl. 19.15

          Lars Påhlsson

          "Ta tåget till Tibet" 

Världens högsta järnväg når så högt som 5072 m ö h. Järnvägen var näst intill omöjlig att bygga. Inte förrän 2006 blev den klar. Få i Sverige kan berätta och visa bilder från detta unikum. Det är nästan omöjligt att ens komma med på ett tåg. Längs järnvägen ser man ibland tibetaner med sina hjordar av jak, får och getter. Vi får också höra om Lhasa, Tibets huvudstad, Potalapalatset, Dalai Lamas makalösa palats, och mycket mer. Ett unikt föredrag med många vackra bilder.

 

Onsdag 2 mars  kl. 19.15

          Bengt-Åke Bengtsson

          "Skånsk blanning" 

Bengt-Åke berättar om Skåne och det skånska. Lär oss några roliga skånska ord. Berätta anekdoter om skåningar och sjunger skånsk allsång med oss.

Bengt-Åke är museivärd för Heagården i Munka Ljungby, där han också bor. Du som vill veta mer om Heagården kan gå in på www.heagarden.se.

          Årsmöte hålles efter föreläsningen.

 

Onsdag 16 mars kl. 19.15         

Gunnel och Åke Möller

"Strandhugg runt de sju haven" 

En seglats  runt jorden. Vi har träffat indianer och en Söderhavskung, bytt gåvor med en hövding i Solomon och träffat på gästfriheten och givmildheten på öarna i Söderhavet. I det beryktade Röda Havet upplevde vi sandstormar och hotades med avrättning. Efter drygt 3 år och 32000 seglade sjömil var vi tillbaka i Simrishamn och med oss hade vi massor av underbara upplevelser.

 

Onsdag 30 mars kl. 19.15                     

     Emma Ådahl

     "Storkprojektet i Skåne" 

Föreläsningen täcker in storkens (den vita) historia i Skåne, dess tillbakagång, storkprojektets uppstart, dess metoder och hur det går. Vi får också höra om storken i sagan och om dess koppling till människan och kulturlandskapet.

 

Lördag 14 maj kl. 08.30 (OBS! veckodag och tid)   

          Bengt Nihlgård

     Exkursion" till Lyby skottskog även kallad Askebacken

Vi åker till ett naturreservat nordväst om Lyby kyrka. Reservatet från 2002 omfattar bl a en ädellövskog, en ängsmark och en nyhamlad skottskog. Här finns mycket stor artrikedom, med orkidéer och smörbollar och hela området har ett kulturhistoriskt värde. Ädellövskogen har många trädslag, men mest ask och en högskog av ek (vångaskog) som var vanlig förr i Skånes risbygder, dvs området mellan de vida slätterna i sydväst och de steniga åsarna med skog i nordost.

Glöm inte ta med kaffekorgen när vi möts vid Församlingshemmet i Flyinge för samåkning.

 

Hösten 2010 

Onsdag 15 september kl. 19.15

 

          Evert Johansson, Hörby

          "Gotland i ord och bild"

 

Evert Johansson tar oss med på en rundresa till Gotland, vår fantastiskt vackra ö i Östersjön. Vi får se fina bilder och höra berättelser om ett landskap med säregen natur och otaliga fornlämningar och historiska minnesmärken. Gotland är också ett av våra mest besökta turistmål.

 

Onsdag 29 september kl. 19.15

 

          Ewa-Gun Westford,

          "Jag är inte bara polis – jag är människa också"

 

Ewa-Gun Westford, informatör vid Skånepolisen, har många av oss hört i radio, sett på TV eller läst om i tidningen i samband med mer eller mindre dramatiska händelser. För oss kåserar Ewa-Gun Westford om sina 35 år i polisens tjänst.

   

Onsdag 13 oktober kl. 19.15

 

     Peter Hägg, Simrishamn

     "Tysta Skyar – berättelser och visor ur Dan Anderssons liv"

 

     Peter Hägg har vi haft glädjen att lyssna till när han underhållit oss med sitt fina program om Evert Taube. Denna gång får vi höra om Dan Andersson, en fantastisk diktare som har förmågan att väcka känslor med sin beskrivning av natur, kärlek, liv och död. En resa genom Dan Andersson liv, berättelser och händelser varvade med passande visor.

 

Onsdag 27 oktober kl. 19.15

 

          Kaj Persson, Eslöv

          "Från Pellerin och Gyllenhammar till konserverad gröt"

 

          Kaj Persson berättar och visar förpackningar från 40-talet.

En berättelse som också passerar krigets kaffesurrogat, gymnastikskor från Tre Torn och Herbert Felix gurkor från Eslöv. Ett underhållande program med orginalförpackningar och upplevelser från 70 år i försäljnings- och reklam-branschen.

 

Onsdag 10 november kl. 19.15            

 

          Bengt Nihlgård, Rolsberga Bråvalla

     ”Livet på Filippinerna"

Filippinerna består av mer än 7100 öar, en av dessa, Southern Leyte i södra Filippinerna har Bengt Nihlgård besökt i två olika omgångar. Här lever man ett lugnt liv i småbyar, men man för ändå en kamp för brödfödan, med små odlingar av ris, kokospalmer och fiske. Urskogen har huggits ner och djurlivet har reducerats. Än så länge lever man lyckligt trots pessimistiska prognoser.

 

Onsdag 24 november kl. 19.15            

 

          Lennart Johansson och Marika Jardert, Kågeröd

”Olivedal 1880 – livet på en skånsk bondgård – en resa i tiden”

Gården Olivedal är belägen i Norra Skrävlinge socken, strax utanför Teckomatorp. På den tre tunnland stora gården fanns två hästar, två getter, några höns samt två katter. Här bodde gammelmor, som med glädje hälsade pigor och drängar, välkomna till gården. En ideell kulturförening arbetar för att hålla kunskapen om det gamla bondesamhället vid liv.

 

Bilder

Se bilder från föreläsningar på föreläsningsföreningen här.

 

Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening

Vårens föreläsningsprogram 2010

 

Föreläsningarna börjar kl.19.15 i Flyinge Församlingshem, Tunavägen 3, Flyinge, om inget annat anges. 

Medlemmar och skolungdomar har fritt inträde, övriga betalar 20 kr/person och tillfälle.

Alla är hjärtligt välkomna

 

 

3 febr.                                  Jag är inte bara polis – jag är människa också

                                            Ewa-Gun Westford, informatör vi Skånepolisen, kåserar kring sina 35 år i polisens tjänst. 

 

 

17 febr.                                Vår på Kreta

Fotografen Thomas Johnsson, Hässleholm tar oss med till Kreta och visar oss ön i dess vårskrud. Denna tid bjuder på påskfirande, apelsinskörd, intensiv fågelsång,doftande blomsterängar och snöklädda berg.

Ett samarrangemang med Flyinge Bibliotek

            OBS. Föreläsningslokal: Flyinge Bibliotek

                                            Årsmötesförhandlingar hålls efter föreläsningen

 

 

3 mars                                  Nordisk mytologi, folktro och folkmusik

Konstnären  Ronnie Holmberg berättar om den nordiska folktrons myter och sägner. Han kryddar berättandet med sina egna konstverk och avslutar med några visor.

 

17 mars                                Mat för hjärnan

Prof. Charlotta Erlandsson-Albertsson, Lund lär oss hur vi bäst förser hjärnan med energi när vi vill att den ska prestera som mest.

 

31 mars                                Konstens Olympiad = Biennalen i Venedig

Konstnären Lars Vilks, Viken berättar om Venedigbiennalen, som är för konsten vad de olympiska spelen är för idrotten.

 

15 maj                                 Naturexkursion

Prof. em. Bengt Nihlgård tar oss med till en blomsterrik äng i Kastberga utanför Eslöv. Markägaren tillsammans med Eslövsbygdens Naturskyddsförening vårdar ängen sedan 20 år med fagning och slåtter.

Samling för samåkning kl. 8.30 vid Flyinge Församlingshem. Medtag kaffekorg

 

 

 

Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening startar sitt höstprogram onsdagen 23 sept 2009

 

Föreläsningslokal är Församlingshemmet, Tunavägen 3, Flyinge. Programmet börjar kl.19.15 och alla, medlemmar och icke-medlemmar, är alltid lika välkomna. Som medlem betalar du 100 kr/år i medlemsavgift och har sedan gratis inträde till årets alla tolv föreläsningar. Vill du bara lyssna till enstaka program kostar inträdet 20 kr/tillfälle. Barn och skolungdomar har alltid fritt inträde. 

Kontaktperson: Britt Larsson  046-52247

Onsdag 23 september kl. 19.15 

Björn Leander, Annelöv
"Expedition Top of the World"

Björn Leander och Claes-Göran Erson har lyckats genomföra en helt unik expedition på Arktis. De har på skidor och till fots gått från Thule på västra Grönland till världens nordligaste fastlandspunkt, Kap Morris Jesup. Efter 84 dagar och 1200 km över inlandsisen, genom områden där människor aldrig satt sin fot, nådde de sitt mål.

Onsdag 7 oktober kl. 19.15 

Magnus Lindroth, docent, Lund
”Etik i vården – när doktorn måste välja"

Vårdplatserna är för få. Sjukvårdens pengar räcker inte. Ibland är det osäkert om en åtgärd kommer att ge bättring eller leda till ökat lidande. Vem skall bestämma när man måste välja inom dagens sjukvård. Vad finns det för regler för att ta svåra etiska beslut?


Onsdag 21 oktober kl. 19.15 

Jenny Anderberg, Höör
"Livet bakom burkan"

Jenny Anderberg, Sverigechef, Svenska Afghanistan-kommittén, berättar om sina resor i Afghanistan, sitt arbete och om livet för den afghanska kvinnan. Det är mycket som inte kommer fram i dagspressen om detta vackra land och gästvänliga folk. En kvinnas liv i Afghanistan är väldigt annorlunda mot en kvinnas liv i vår del av världen. Jenny berättar utifrån egna möten och upplevelser men också om det aktuella läget i landet i stort.




Fredag 6 november kl. 14.00 OBS: veckodag/tid 

Anders Reisnert, stadsantikvarie, Malmö
"Det stora sillfisket - Malmö-Skanör - under medeltiden"

I slutet av 1100-talet började en intensiv handel med sill längs de skånska och själländska kusterna. Fisket gav upphov till den s.k. Skånemarknaden, vilken var en av norra Europas största marknader. Flera av de skånska kuststäderna har Skånemarknaden att tacka för sin uppkomst. Föredraget behandlar bl.a. sillfångsten, lagstiftningen, handel och dess kulturella betydelse för utvecklingen av den medeltida stadskulturen.
Ett arrangemang i samarbete med Pensionärsföreningen.

Onsdag 18 november kl. 19.15 

Anders Hallonsten, Skanör
”Orientmattans underbara värld"
Anders Hallonsten var i många år värderingsman för Bukowskis. I dag arbetar han bl.a. för Crafoords auktioner samt för olika försäkringsbolag.
Förutom en allmän orientering om orientmattor får Du också exempel på hur man tyder mönster och bedömer kvaliteter. Även en genomgång av hur man attribuerar (namnsätter) mattor samt något om den rådande prisbilden. 
Det kommer att finnas möjligheter till frågor.

Onsdag 2 december kl. 19.15 

Roland Karlsson och Mikael Svensson, Bjärnum
”Povel Ramel i våra hjärtan”
Ett urval av både kända och okända sånger, texter och sketcher skrivna av Povel Ramel framförs i en fartfylld och välkomponerad föreställning. Allt detta mixas till en skön blandning och kryddas med Rolands och Mickes egen humor och framtoning, som gjort Skånsk Humor världskända i valda delar av hela Skåne.
Samarr. med Eslövs Teaterförening och Flyinge bibliotek





Våren 


 

 

Onsdag 11 februari kl. 19.15

 

          Åke Truedsson

          "Odla tomater och lite annat"

 

Åke Truedsson, känd som tomatkungen driver en tomatklubb med 2000 medlemmar och har ca 500 olika sorters tomater. Tomater har visat sig vara mycket nyttiga och kan kraftigt reducera risken av att drabbas av cancer, stroke, hjärtinfarkt, åderbråk, demens, diabetes-2, mm. Lär hur du kan odla tomater och lyckas, både i växthus och utomhus, och lär hur du kan hålla dig frisk. Tomatens historia är rena såpan! Detta får du veta mer om, liksom om tomatens ursprung, vilda släktingar och annat. Vi pratar även lite chili, gurka och melon.

 

Onsdag 25 februari  kl. 19.15

 

          Catharina Segerbank

          "Näsdukar för skratt och gråt i livets alla skeden"

 

Föreläsningen om Näsdukar vill vara till tröst och glädje för Dig som har fått uppleva att livet går upp och ned. Föreläsaren talar om glädjen i livet, men även om det mörka och svåra. Natt och dag, ljus och mörker – i båda lägena behöver vi människor ofta ta fram näsduken. Ibland kan vi skratta så att tårarna rinner, en annan period gråter vi av sorg och förtvivlan eller för att vi rörs av livets skönhet och skörhet. Catharina Segerbank delar med sig av dråpligheter i vardagen, ögonblick av sprudlande glädje och stunder av djupaste smärta. Hon tar oss med på en resa genom hela livet, från dop och konfirmation till bröllop och begravning, och ger oss möjlighet att stanna upp och själva minnas de skiften i livet vi varit med om.

 

Årsmötesförhandlingar efter föreläsningen.

                       

 

Onsdag 11 mars kl. 19.15

         

Ragnar Lönnäng

"Mäktiga kvinnor i skånska slott"

 

Om kvinnornas villkor på godsen, bl.a. sedan männen stupat i något av de många krigen och hur ansvaret för ägande och drift övergick till de ofta unga änkorna.

         

  

Onsdag 25 mars kl. 19.15                     

         

     Lars Påhlson

     "Islands vulkaniska pärlor

 

Islands vulkaniska pärlor är inte bara vulkaner och hetvattensprutande källor. Det är spännande lavaformationer och puttrande källor i regnbågens alla färger. Det är bad i allt från grottor till Blå lagunen. På resan runt "Sagoön" ser vi spektakulära vattenfall, glaciärer och den unika "Islagunen". Dessutom åker vi på valsafari.

 

 

Onsdag 22 april kl. 19.15                     

 

     JubileumskvällFöreläsningsföreningen 70 år

Det skall vi fira med musikprogram av Kulturskolan, Eslöv och med Bygdemålsgänget i Flyinge som spelar upp "Den nye drängen". Därefter bjuder vi på kaffe och tårta.

 

 

Lördag 16 maj kl. 08.30       

 

          Bengt Nihlgård

     Exkursion”

Ännu en spännande och lärorik vandring i vår vackra natur tillsammans med Bengt Nihlgård. Bengt har under 25 års tid tagit oss med till intressanta platser i Mellanskåne, platser man inte brukar besöka eller ens hitta på egen hand.

Glöm inte ta med kaffekorgen när vi möts vid Församlingshemmet i Flyinge för samåkning.

 

 

Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening 2008

                Höstens program

 

Onsdag 24 september kl. 19.15

         

          Annika Sjölin Wærner

          "Höstfägring i trädgården"

 

          Ge din trädgård en extra lång säsong med hjälp av rätt

          växter och växtkombinationer. Idéer i prat och bild med

          trädgårdsdesigner Annika Sjölin Wærner.

         

 

Onsdag 8 oktober kl. 19.15

 

     Christina Odenberg

Från hästryggen och predikstolen"

 

Christina Odenberg har sysslat med galopphästar i

hela livet. Kapplöpningsjockey mellan 1955-1982,

tränare och uppfödare av fullblod än idag. Prästvigd

1967, fängelsepräst, kyrkoherde, kontraktsprost,

hovpredikant och Sveriges första kvinnliga biskop.

Ett kåseri från två världar.

 

 

 

Onsdag 22 oktober kl. 19.15

 

     Åsa Kullin

          "Lappland ett ljusår"

 

          I ett bildspel får vi följa naturens förändringar över

          fyra årstider i vårt nordligaste landskap. Vi bjuds på

          bilder och musik i skön harmoni. Åsa säger själv:

          "Jag har  aldrig upplevt ett landskap som förtrollat mig

          lika mycket som Lappland. Det utvecklade sig till en

          kärlekshistoria som aldrig tar slut".

 

         

Fredag 7 november kl. 14.00

 

          Einar Larsson

          "Russin ur min kaka"

 

Einar Larsson har lång tjänstetid i offentlig verksamhet.

25 år i Riksdagen, 16 år i Landstinget, 6 år som FN-delegat, 7 år i EU och 5 år som landshövding i L-län.Var också elev på Flyinge Kungsgård 1944.

          Föreläsning i samarrangemang med Pensionärsföreningen.

 

                     

Onsdag 19 november kl. 19.15

 

          Ove Agrelin

     ”Köpenhamn i mitt hjärta"

          En lättsam ordresa om Köpenhamn vid sidan om Ströget,

          Nyhavn och Tivoli. Med tankens och fantasins hjälp gör

          vi nedslag i den danska historien, kulturen och nöjeslivet.

          Även mat- och dryckestraditioner får sin beskärda del.

 

 

Onsdag 3 december  kl. 19.15            

 

          Peter Hägg

     ”Evert Taube”

Peter Hägg är uppvuxen i en frikyrklig och musikalisk familj och har sjungit och musicerat från tidig barndom. För nio år sedan utlyste Sveriges Radio P4 en tävling där det gällde att tolka Evert Taube. Peter vann i Skåne. I våras fick vi höra Peter sjunga och berätta om Evert Taubes livsresa från födelsen fram till mötet med Astri. Här kommer fortsättningen.

 

          - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Lokal: Församlingshemmet, Tunavägen, Flyinge

Ordförande: Britt Larsson

Tel: 046-522 47

 

 

 

Gårdstånga –Holmby Föreläsningsförening

Program för våren 2008

 Onsdag 13 februari kl. 19.15

           Daniel Åberg

          "Möte med delfiner"

Daniel är marinbiolog och delfintränare. Hur är en delfin skapad och hur agerar den som individ? Hur är det att arbeta med delfiner och hur tränar man en delfin? Hur smarta är de? Vad är deras hot? Sociala interaktioner. Delfinfödslar. Sonar – vad är det och hur använder en delfin sig av det?

 

Onsdag 27  februari  kl. 19.15

          Kristina Bosson

          "Brasilien, från storstad till djungel"

En resa i Brasilien i ord och bild. Vi får smakprov från storstäderna Sao Paulo och Rio de Janeiro. Vattenfallen i Iguazu erbjuder storslagna scenerier och den djupa djungeln i Amazonas, med lite exotiska invånare, bjuder bland annat på papegojor, apor och giftormar.

 Onsdag 12 mars kl. 19.15

    Ulf R Johansson

     "Murvel på Kvällsposten – varför det?"

        Ulf R. berättar om ett långt liv på 60-årsjubilerande Kvällsposten – Sveriges yngsta sjudagarstidning. Han har arbetat på Kvällsposten sen mitten av 60-talet. Han var i femton år kulturredaktör, därefter sportkrönikör och har de senaste åren arbetat som läsarredaktör. Trots konkurrens från morgontidningar, tv, gratistidningar, internet, bibehåller kvällstidningen sin popularitet. Vad beror det på? Vi utlovas "bakom kulisserna"-avslöjanden och festliga möten med Nobelpristagare, "Malmös siste sjörövare", Lundaprofiler och andra.

 

Onsdag 26 mars kl. 19.15                     

          Peter Hägg

          "Evert Taube"

Peter Hägg är uppvuxen i en frikyrklig och musikalisk familj och har sjungit och musicerat från tidig barndom. För nio år sedan utlyste Sveriges Radio P4 en tävling där det gällde att tolka Evert Taube. Peter vann i Skåne. Vi får höra om Evert Taubes livsresa från födelsen fram till mötet med Astri.

 

 

Onsdag 9 april kl. 19.15                     

           Bodil Jönsson

     ”Tiden, rytmen och konsten att leva"

Bodil Jönsson, professor och författare, berättar i en samtalföreläsning om hur hon nu snart tio år efteråt ser på "Tio tankar om tid" och alla dess utlöpor. Vad är det i vår tid som har fått oss att fixera oss så starkt just vid tid eller snarare vid den upplevda bristen på tid? Hur kan du hitta din rytm och öva upp din förmåga att återvända till den? Och vad blir det i praktiken för skillnad om du exempelvis i ditt förhållande till mat utgår från frågan "vad gör maten med tiden"? istället för frågan "vad gör tiden med maten?"

         Samarrangemang med Flyinge Bibliotek.

 Lördag 17 maj kl.08.30        

           Bengt Nihlgård

     Exkursion”

Ännu en spännande vandring i vår vackra natur tillsammans med Bengt Nihlgård.Glöm inte ta med kaffekorgen när vi möts vid Församlingshemmet i Flyinge för samåkning.

 

 

Gårdstånga och Holmby Föreläsningsförening

Höstprogram 2007

Onsdag 26 september kl. 19.15

           Marianne Söderberg

          "Från magnolior till släktsagor"

Marianne Söderberg berättar om sitt arbete vid Sveriges Television, ett företag i ständig förändring. Marianne började arbeta på TV då det bara fanns en svart-vit kanal. Under de fyrtio år som gått sedan dess har det blivit en rad olika program om alltifrån nyheter och samhällsreportage till klassisk musik. Många kommer ihåg henne från de många år som hon presenterade studentsången på första maj från universitetstrappan i Lund. Hennes senaste programserie är den uppskattade serien Din släktsaga, som nått en miljonpublik.

 

 

Onsdag 10 oktober kl. 19.15

 

     Nils-Erik Winther

Sjöbobanan – järnvägshistoria i ord och bild"

               Nils-Erik Winther, Kävlinge, är ordförande i hembygdsföreningen, Harjagers härad. Visar bilder och berättar om järnvägen längs Kävlingeån. Med omfattande personhistoria vid stationer och hållplatser

 

Onsdag 24 oktober kl. 19.15

     Sven-Olof "Mix" Pehrsson

     "Biet, naturen och människan"

                        Vi får höra om hur det sociala biet lever/har levat. Biets roll i miljön under lååång tid. Dess betydelse för oss människor genom åren och hur vi behandlat dem, samt något om en inte allt för ljus framtid för biet. Sven-Olof svarar också gärna på dina frågor om bin.

 

Onsdag 7 november kl. 19.15            

          Bengt Nihlgård

          "Natur på Borneo – regnskogar på väg att försvinna"

Borneo har en av världens artrikaste regnskogar. Tusentals orkidéer ibland palmer, apor, insekter och fåglar sätter sin prägel på några av öns nationalparker. Men människans rovplundring av 2-300-åriga träd gör snart slut på detta fantastiska liv. Filmer från en resa i mars 2007 kompletterar föreläsningen.

 

Onsdag 21 november kl. 19.15            

           Anders Granström och Roland Gottlow

     ”Sjömansvisor och Skepparhistorier"

Föreställningen Sjömansvisor och Skepparhistorier är uppbyggd kring berättelser om Kapten Hansson, Jungman Simon, hajar och strandvaskare som blandas med karibiska piratsånger och sjömansvalser från platser som Cape Cod, Mingulay och Ven.

 

Ett samarrangemang med Eslövs Teaterförening och Flyinge bibliotek

 

Fredag 7 december kl. 14.00            

           Gunvor Andersson

     Etiopien”

Gunvor Andersson, Höganäs, pensionerad rektor har gjort en resa i ett av Afrikas fattigaste men vackraste länder. Landet har i alla tider varit en smältdegel där araber och afrikaner kämpat om herraväldet -  en konflikt som består än idag. Redan kung Salomo kände till landet. Var det kanske det mytomspunna Punt? Glimtar av religion, folkliv och natur ges i form av ett bildspel.

Ett samarrangemang med Flyinge Pensionärsförening.

-----------------------------------------------------------------

 

Vårprogram 2007

 

Lokal: Församlingshemmet, Tunavägen, Flyinge.

Onsdag 31 januari kl. 19.15

           "Tur och retur Paradiset"

Britt Larsson, Flyinge berättar om Seychellerna, ö-riket i Indiska Oceanen. Landet, med sina 115 öar och enbart 80 000 invånare, beskrivs ofta som paradisiskt i resebranschens kataloger. Stämmer alla dessa sköna beskrivningar och hur kan ett så litet och isolerat land klara sig i världsekonomin? Svaren ges under kvällen och illustreras med bilder tagna hösten 2006.

 

Onsdag 14 februari kl. 19.15

      ”Linnés skånska utblickar över två decennier"

 Matz Jörgensen, Malmö, är författare och fotograf. Matz har medverkat i ett flertal böcker om Linné, den senaste "Linné och de lärde i Lund".

Under två decennier kom Linné att gästa Skåne vid tre tillfällen varav hans Skånska resa är mest uppmärksammad.  Det blir en resa i makligt  tempo med häst och vagn genom 1700-talets Skåne,kryddat med natur- och kulturhistoria från Linnés

          Skånska resa och andra skrifter ur hans rika produktion.

         Efter föredraget: Årsmöte och vi bjuder på kaffe m dopp.

 -------------------------

 

Onsdag 28 februari kl. 19.15

      "Varför glömmer vi?"

          Dr Göran Dalfelt och leg. sjuksköterska Ulla L Berggren

            från Minnes- och depressionsmottagningen på Citykliniken i Lund. Vad är normal  glömska och vad är sjuklig? Kan man göra något åt det? Depression – en folksjukdom som kan behandlas om rätt diagnos ställes! Samtal och frågor.

-------------------------------------------------

Onsdag 14 mars kl. 19.15                     

           "Nostalgitripp i garderoben"

Eva Lönne, Valkärra tar oss med på en nostalgitripp där hon visar kläder från 1880-1980. Eva Lönne har under många år samlat in gamla klädesplagg och dokumenterat

dess historik och har idag en stor privat samling. Under kvällen kommer mannekänger att förevisa kläderna och Eva ger oss glimtar av dess historia.

--------------------------------------------------------

Onsdag 28 mars kl. 19.15                     

 

          "Ett spännande flygarliv"

 Ulf Sultan, Staffanstorp, har flugit som pilot i många

oroliga delar av världen. Han deltog i FNs fredsbevarande uppdrag i Kongo i början av 60-talet. Flög flyktingar från

Bagdad till Teheran under sexdagarskriget i Mellanöstern.

Blev kapad av terrorister i Beirut. Flög in till Bagdad under

Irak-Iran kriget under 80-talet. Om dessa händelser och andra spännande upplevelser under en 42-årig karriär kommer Ulf Sultan att berätta.

 --------------------------------------------------------

 Lördag 12 maj  kl. 08.30       

         "Naturvandring i Mellanskåne"

Bengt Nilhgård, Rolsberga, tar oss än en gång med på en spännande vandring i naturen.

Glöm inte ta med kaffekorgen när vi möts vid

Församlingshemmet i Flyinge för samåkning.

 Alla hjärtligt välkomna!

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

 Höstens program 2006

Onsdag 13 september  kl. 19.15  

          Magnus Augustsson, Glimåkra

          "Nationalparker och städer i USA" 

New Yorks skyskrapor och Las Vegas med sina neonljus

på kvällen är platser som förknippas med USA.

Soluppgång i Monument Valley eller flygtur över

Grand Canyon. Kom och följ med Magnus på hans

livs resa till USA med husbil.

 

Alla hälsas hjärtligt välkomna

Lokal: Hemvärnsgården, Gårdstånga

 

I

Onsdag 27 september kl. 19.15  

     Inger Hjalmarsson, Alnarp

Höstens äpplen och andra traditionellt odlade frukter och bär"

           Hortonom Inger Hjalmarsson från det nationella

          programmet för odlad mångfald (POM) berättar

          om frukt- och bärväxternas kulturhistoria och om

          POMs pågående upprop där äldre sorter av frukt

          och bär efterlyses. Vidare demonstreras olika

          äpple- och päronsorter. Medtag gärna frukt för

          sortbestämning (minst tre välutvecklade frukter

          från varje träd).

 

          Lokal: Hemvärnsgården, Gårdstånga

    

Onsdag 11 oktober kl. 19.15

 

     Paul Christian Sjöberg, Malmö

     "Frans Berwald, tonsättare, ortoped, glasbruksdisponent"

 

Frans Berwald var en av 1800-talets mest märkliga kulturpersonligheter i Norden. Han hann med att bli framgångsrik på tre helt skilda yrkesområden och kunde titulera sig som tonsättare, ortoped och glasbruksdisponent.

 

                  Lokal: Församlingshemmet, Tunavägen, Flyinge

                            OBS. Lokal kan ändras om färdigställandet av

                      församlingshemmet försenas. Se dagspressen.

 

 

Onsdag 25 oktober kl. 19.15            

          Torbjörn Åkesson, Ystad

          "Beskärning av trädgårdens buskar och träd"

          Hur fungerar våra vedartade växter och hur kan vi

              underlätta deras tillvaro. Måste vi verkligen beskära?

              Hur reagerar växterna när vi gör det? Ett samtal om

              NÄR VAR HUR och kanske framför allt om VARFÖR

              vi beskär våra växter. 

                           Lokal: Fösamlingshemmet, Flyinge

      

Måndag 6 november kl. 14.00            

           Ragnar Lönnäng, Simrishamn

     ”Skånska slott"

Skåne är rikt på slott. Sammanlagt finns det närmare

tvåhundra stycken om man räknar allt från ruiner och

lämningar till de ännu idag levande. Vi får en översikt

av den process som lett till den skånska slottskulturen.

Ett urval av representativa bilder av enskilda anläggningar

från olika perioder illustrerar föredraget.

Samarrangemang med Pensionärsföreningen.

 

Alla hälsas hjärtligt välkomna

Lokal: Församlingshemmet, Flyinge

         Fri entré

 

Onsdag 22 november kl. 19.15            

 

          Anders Granström,

     ”Selma och Nils”

År 2006 är det 100-års jubileum för den modige Nils och hans Mårten gås. Berättaren och skådespelaren Anders Granström har låtit sig inspireras till en berättarföreställning med skrönor, sägner och spökhistorier som har anknytning till Nils Holgersson och Selma Lagerlöf.

 

Föreställningen är ett samarrangemang med Eslövs Teaterförening och Flyinge bibliotek. 

         Alla hälsas hjärtligt välkomna

Lokal: Församlingshemmet, Flyinge

 

Giltigt Scenpass och medlemskort i Föreläsningsföreningen ger gratis inträde.

         Icke medlemmar betalar 20 kr.

Barn och skolungdomar fri entré

-----------------------------------------------------------------------------

 

Onsdag 16 februari kl. 19.15

Gunnel Carlson, Arlöv
Mitt eget gröna rum

Gunnel Carlson från SVTs populära trädgårdsprogram
Gröna rum berättar om sitt eget förhållande till trädgård.
Om varför hon gillar växter och vad man kan göra i träd-
gården just nu, i februari månad!
Lokal: Församlingshemmet, Tunavägen, Flyinge

Onsdag 2 mars kl. 19.15

Fredrik Önnevall, Malmö
"Mittens rike - i utkanten av vår världsbild"

Trots att Kina är stort som en kontinent och hyser en
sjättedel av jordens befolkning vet vi inte så mycket om
hur landet egentligen ser ut och hur vardagskinesen lever.
Sydnytts reporter Fredrik Önnevall som bott ett år i Kina
visar bilder och berättar vad han sett av landet med 56
olika ansikten.
Efter föredraget: årsmöte och kaffe.
Lokal: Församlingshemmet, Tunavägen, Flyinge

Onsdag 16 mars kl. 19.15

Ingmar Skogar, Ängelholm
"Vårens symfoni"

Naturfotografen Ingmar Skogar visar sitt nya bildspel
om våren i svensk natur.Våren är en symfoni i ljud och
färgprakt. För att riktigt uppleva närheten till naturen,
uppspelas naturljud från orrar, tranor och mycket mera.
Ljudet ligger som en bakgrund till bildspelet, medan
Ingmar fritt berättar till bilderna.
Lokal: Församlingshemmet, Tunavägen, Flyinge

Onsdag den 30 mars kl. 19.15

Mats Engqvist, Flyinge
"Att leva med landslaget "

Fotbollslandslaget har de senaste åren haft en väldigt
framgångsrik period, bl.a. två EM- och ett VM-slutspel.
I denna föreläsning kommer vi inte att ägna oss så mycket
åt själva spelet utan mera koncentrera oss på vad som
händer runt om laget i samband med matcher och resor.

Lokal: Församlingshemmet , Tunavägen, Flyinge

Onsdag 13 april kl. 19.15

Karin Brunk Holmqvist, Tomelilla
"Nära verkligheten, ett dikt och kåseriprogram"

Ett program blandat med skämt och allvar. Karin tar oss med
på en resa genom vardagen med hjälp av lättsamma kåserier,
dikter och oväntade stå-upp inslag.

Lokal: Församlingshemmet, Tunavägen, Flyinge

Lördag 28 maj kl. 08.30

Bengt Nihlgård, Rolsberga
"Utflykt i den skånska naturen"

Professor Nihlgård tar oss med på en guidad vandring i den skånska naturen. Vi får höra fängslande berättelser om
de växter och djur som vi se och hör på vandringen. En
lärorik "måste"-upplevelse.
Samling vid Församlingshemmet, Tunavägen i Flyinge för samåkning.
Medtag kaffekorg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Onsdag 22 september kl. 19.15 2004

Lars Påhlsson, Vinslöv
"Shahens Iran - Ayatollornas Iran"

Shahen hade andra sidor än de som vi kunde läsa om
i veckotidningarna under 70-talet. Ayatolla Khomeini
var minst lika bisarr. Iran är ett synnerligen speciellt
land, som jag besökte under pågående Irak-krig 2003.

 

Onsdag 6 oktober kl. 19.00 2004

Karl-Erik Weggerup, Malmö
"1000 års vandring genom Skåneland"

Vi gör en vandring genom det gamla Skåneland,
som under längsta tiden varit danskt. Föreläsning
i samarbete med Gårdstånga-Holmby församling

 

Onsdag 20 oktober kl. 19.15 2004

Ellen Lundgren, Malmö
"Chokladafton med avsmakning"

Från Olmekerna till vår tid. Om odling och skörd.
Choklad som medicin och mycket mera.
För att chokladen skall räcka till alla önskar vi
förhandsanmälan till denna föreläsning.senast
den 11 oktober.
Kontakta Sven Torkelsson 046-52345 eller
Britt Larsson 046-52247

Måndag 1 november kl. 14.00 2004

Kristina Backe, Trolleholm
"Från torp till herresäten"

Än en gång hälsas Kristina Backe välkommen till
oss. Med sång och musik får vi en inblick i både torp och
herresäten.
Föreläsning tillsammans med Pensionärsföreningen.

 

Onsdag 17 november kl. 19.15 2004

Kjell Wallström Lund
"Hans Christian. Andersen - människan och diktaren
Den "store" danske författaren har under nästan 200 år (1805-2005) fascinerat oss med sina berättelser. Vem minns inte "Kejsarens nya kläder" eller "Den fula ankungen". 2005 blir ett stort jubileumsår

 

Onsdag 1 december kl. 19.15 2004

Åke Asmundsson
"Föremålen berättar"
Det är många föremål som idag ligger "bortglömda" i lådor eller på hyllor och som vid röjning kastas bort. Vi vet inte längre vad dom ursprungligen har använts till eller varifrån dom har kommit.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Lokal: Församlingshemmet, Tunavägen, Flyinge

Ordförande: Britt Larsson
Tel: 046-522 47

 

 

 

 

 

2003-12-03

Onsdag 3 december kl 19.15

Azorerna - svenskarnas nya favoritplats

Lars Pålsson, Vinslöv

Blommor, vacker natur, underbara utsikter, bad i trolska varmvattenkällor samt valjakt som blivit till valvård erbjuder svenskarnas nya favorit.

 

 

2003-11-19

Onsdag 19 november kl 19.15

Hälsosamma baktankar om bröd

Elin Östman; Lund

Genom att äta rätt sorts bröd kan vi hjälpa kroppen att reglera sina blodsocker och insulinnivåer. Livsmedel med lågt glykemiskt index är en viktig nyckel till att förebygga bland annat diabetes och övervikt.

 

 

2003-11-03

Onsdag 5 november kl 19.15

17 000 km - en campingtur i Australien

Britt Larsson, Flyinge

Britt tar oss med på en resa genom Australiens norra och centrala delar. Exotiska fåglar, miljontals temitstackar, krokodiler, flaskträd och kängurur är några smakprov på vad resan hade att erbjuda.

 

2003-10-22

Onsdag 22 oktober kl 19.15

Folkliv och folkmål

Georg Welin, Billinge

Folklivet illustreras med episoder från faderns uppväxt i ett skräddarhem på 1890-talet. Därtill anknytes några dikter på folkmål från Holmby av faderns seminariekamrat Nils Ludvig. Slutligen sammanlänkas några intryck från museiverksamheten vid Gamlegården i Billinge med ett urval poem på onsjömål av Daniel Rydsjö och Ethel Johannesdotter-Eliasson. Diskussion kring vårt gamla skånska ordförråd utifrån åhörarnas exempel.

 

 

 

2003-10-06

Onsdag 8 oktober kl 19.15

Mord i dikt och verklighet

Jan Linders, Hjärnarp

Jan Linders har varit åklagare i många uppmärksammade brottmål, bla BT Kemi och Klippanmordet, där nynazister dödade en svart man. Han har skrivit ett tiotal deckare som "Eld upphör" och " Den långa natten". Han berättar om verkliga och diktade mordutredningar och läser ur egna deckarnoveller i en genre han vunnit flera förstapriser.

 

 

2003-09-15

Onsdag 24 september kl 19.15

Titta in på Bialitt

Bengt Nilsson och Rune Persson, Båstad

Ett sång och musikprogram kring Lennart Kjellgren som spred gemyt i de svenska stugorna då vi hade en enda svartvit TV-kanal.

 

2003-09-15

 

 

 Flyinge information innehåller allt som handlar om Flyingebygden. Om du har synpunkter på innehållet så kan ideer framföras här. Skriv ett ebrev till webmaster@flyinge.nu

Just nu 450 A4 sidor med text och bild

Flyingebygden i media
Sponsorer
SDS artiklar Flyinge
Nyheter 
Bredbandsutbyggnad 
Bank och Post 
Bankens öppettider 
Bosätta sig   
Busstider  
Bygdens historia 
Kommunikationer 
Lagfarter

Länkar
Flyinge Kungsgård 
Företag i Flyinge 
Flyinge i bilder 
Föreningar
Fritid 
Gårdar inom Flyinge
Handla i Flyinge 
Hästar
Kartor
Namnet Flyinge 
Naturen i Flyinge 
Gårdstånga 

Kyrkor 
Kultur 
Service
Utfärder
Äta i Flyinge 
Övernatta 
Anslag  
Reportage Flyinge 
Valet 
Väggtidning 
Översiktsplanen 
Medborgarkontoret 
Efterlysning